Inkoo-Raaseporin merialueen tuulivoimalan ympäristövaikutusten arviointiselostus pinnallinen ja puutteellinen

Inkoo-Raaseporin saaristoalueelle suunnitellaan 60 tuulimyllyn tuulivoimalaa. Suomen Merituuli Oy on jättänyt ympäristövaikutusten arviointiselostuksen ELY-keskukselle. Pro Barösundin saaristo ry:n mielestä arviointiselostuksessa (YVA) ei ole riittävästi tutkittua tietoa, mitä tuulivoimala aiheuttaa saariston ympäristölle ja luonnolle. Arviointiselostuksen johtopäätökset perustuvat suurelta osalta pelkästään kirjatietoihin. Selostus sisältää monin paikoin vain olettamuksia ja väitteitä.

Esimerkiksi väitetään, että hankealueen välittömässä läheisyydessä ei ole merikotkien pesimäalueita, kuitenkin niitä tiedetään siellä olevan. Väitetään myös, että hankkeella ei ole vaikutusta muuttolintuihin. Väite perustuu vain yhteen keväällä 2009 tehtyyn tutkimukseen. Tuulen suunnat vaihtelevat vuosittain, joten lintujen muuttoreittejä tulee tutkia useamman kevään ja syksyn aikana.

Melun osalta viitataan tietokoneohjelmiin, jonka pohjalta arviointi on tehty. Todellista tutkimusta ei ole voitu tehdä, koska Suomessa ei ole näin isoa merituulivoimalaa. Hankevastaavan kartoista mittaamalla voi päätellä, että 111–40 dB:n melutason alue herkällä lintu- ja rannikkovyöhykkeellä on laajuudeltaan yli 100 neliökilometriä. On myös jätetty kokonaan tutkimatta, miten tuulimyllyjen lapojen pyörimisen aiheuttamat muuttuvat frekvenssit vaikuttavat ihmiskorvaan ja linnustoon.

Tuulivoimalan lentoestevalot ovat noin 90 m:n korkeudessa. Arviossa todetaan, että korkeilta tuulivoimaloilta (150 m) voidaan edellyttää vilkkuvaa suurtehoista lentoestevaloa. Tosiasia on kuitenkin, että suunnitellussa tuulivoimalassa 60–120 kpl varoitusvaloja sijaitsee 90–150 metrin korkeudella vilkkumassa roottoreiden vuoksi yöllä. Näin lentoestevalot muuttavat herkän saaristomaiseman teollisuusalueen kaltaiseksi valomereksi. YVA-lausunnossa myönnetään, että ”suurpiirteinen ja karu merimaisema muuttuu tekniseksi tuotantomaisemaksi”.

Suomen Merituuli Oy arvioi maisemavaikutuksia raportissaan: ”Olennaista on, kuinka paljon maisemarakenne, maisemakuva, kulttuuriympäristö tai erilliset maiseman ja kulttuuriympäristön perustekijät voivat muuttua menettämättä ominaispiirteitään ja sitä kautta arvoaan”.

Pro Barösundin saaristo ry:n mielestä Suomen Merituuli Oy:n julkaiseman YVA:n omien päätelmien mukaan tuulivoimalan ehdotettu sijoituspaikka ei maisemallisesti sovellu massiivisten tuulimyllyjen rakentamispaikaksi. Hankevastaavan kartan mukaan myllyt näkyvät n. 400 neliökilometrin alueella ja suotuisissa olosuhteissa ne näkyisivät n. 30 km:n päähän. Myllyt siis todellisuudessa näkyvät Porkkalan ja Hankoniemen välissä tuhansien neliökilometrien laajuudella rannikko- ja merialueella.

Lisäksi yhdistys korostaa, että koko tuulivoimalan sijoitussuunnitelma poikkeaa huomattavasti olemassa olevasta maakuntakaavasta ilman perusteluja.

Valitettavasti Inkoo-Raaseporin merialueen maailmassakin ainutlaatuinen saaristo ei ole saanut arvoistaan ympäristövaikutusten arviointia. Sen herkkä, haavoittuva saaristo olisi ansainnut.

Mainokset

One Response to Inkoo-Raaseporin merialueen tuulivoimalan ympäristövaikutusten arviointiselostus pinnallinen ja puutteellinen

  1. Carita Ihrcke sanoo:

    Hei!
    Olen sama mieltä kuin Pro Barösund että arviointiselotuksen ei ole kunnollaan tehty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: